Projecció i Construcció del Futur Professional

L’enginyer o l’enginyera en informàtica és capaç aplicar els fonaments de les ciències computacionals, l’electrònica i l’enginyeria del programari per al desenvolupament de solucions integrals en la computació i en les comunicacions capaces de processar informació de manera automàtica. Avui en dia aquesta definició ja no és vàlida.

L’enginyer o enginyera en informàtica no pot dedicar-se únicament als aspectes íntegres que el seu camp requereix, sinó que ha d’anar un pas més enllà, ha de trencar barreres i endinsar-se en un nou món, de vegades totalment desconegut, i adaptar-se, un món en el qual viurà en el futur.

Els joves que estudiem l’enginyeria informàtica no som realment conscients de tot el que passa a la societat. Tard o d’hora ens ho trobarem i hem d’estar preparats per afrontar-ho, per viure en aquest medi. Aquest és un dels reptes que planteja l’enginyeria informàtica del futur. Hem de voler canviar el món, és ara o mai, hem de participar i crear sinergies amb persones els interessos de les quals són els mateixos que els nostres. Hem de viure l’etapa universitària, aprofitant totes les oportunitats que aquesta ens ofereix. Mai més tornarem a viure-la i és un bon moment per equivocar-nos i aprendre de l’experiència.

Les noves lleis que regulen la professió de l’enginyer informàtic permeten l’intrusisme laboral com a cap altra professió. La Llei de Serveis Professionals (LSP) o la Directiva Europea (DE) fan que l’esforç hagi de se doble per trobar un lloc en el mercat laboral. La societat actual, el desenvolupament de les noves tecnologies, l’accés immediat a la informació i les comunicacions a escala mundial han creat un ecosistema de supervivència, un lloc on cada dia exigeix estar preparat per sobreviure. Aquest canvi ha sigut bo, ha provocat que qualsevol persona amb esforç, treball i sacrifici pugui competir amb grans multinacionals. Mai ha sigut tan fàcil donar visibilitat als nostres treballs, comunicar-nos, buscar noves oportunitats, crear xarxa i treballar en comunitat.

Aquesta situació crea un nou paradigma de preparació per al futur enginyer informàtic. Des dels Col·legis o associacions com la RITSI (Reunión de Estudiantes de Ingenierias Técnicas y Superiores en Informática) treballem per defensar el futur de l’enginyeria informàtica i lluitem per la regularització de la professió. La implicació de joves estudiants d’enginyeria en informàtica és vital per caminar conjuntament en endavant i assegurar, si més no, una equiparació de la professió i dels estudis en enginyeria informàtica.

En aquest sentit, avui dia i més que mai, els joves enginyers informàtics hem de ser multidisciplinaris, hem de voler saber i aprendre de tots els camps possibles. Treballar per destacar per sobre dels altres, equivocar-nos. Tornar-ho a intentar i aconseguir-ho. Descobrir noves àrees on poder desenvolupar tot el nostre potencial, treballar les competències transversals, aprendre a ser comunicatius, ser inquiets i curiosos, amb molta vitalitat. Aquests i d’altres aspectes preparen al futur enginyer informàtic per afrontar tots els reptes que planteja una enginyeria de futur, i al dia a dia per viure en societat.

Albert Gil López | Imagine Aude